In welke gevallen kun je beter kiezen voor mediation in plaats van een rechtszaak?
Bij een groot conflict zal vaak als eerste een rechtszaak aanspannen in je opkomen. Echter kan de rechter je in enkele gevallen aanraden om eerst contact op te nemen met een mediator. Wellicht zie je dat op het eerste gezicht helemaal niet zitten, maar toch kan het op een aantal gebieden een betere oplossing bieden.
Spreek je uit
Bij een rechtszaak krijgen beide partijen de kans om verhaal te doen. Op basis van deze verhalen doet de rechter een uitspraak. Er is tijdens de rechtszaak verder geen ruimte om uitgebreid in gesprek te gaan met de tegenpartij. Bij mediation is dit juist wel een belangrijk onderdeel van het geheel, omdat beide partijen samen tot een oplossing moeten komen nadat ze naar elkaars verhaal hebben geluisterd. Mediation kan bijvoorbeeld erg geschikt zijn wanneer er sprake is van een groot conflict rondom een familiebedrijf. Tijdens de sessies moeten de familieleden naar elkaars verhaal luisteren en verder met elkaar in gesprek gaan om de lucht te klaren. Mediation is dus over het algemeen een goede stap om de (familie)banden te herstellen.
Zelf oplossing aandragen
Na een rechtszaak doet de rechter een uitspraak. Dit is een uitspraak vanuit juridisch oogpunt. Het kan voorkomen dat geen van beide partijen tevreden is over de uitspraak en in Hoger Beroep gaat. Onder de begeleiding van een mediator gaat dit proces anders. Na de eerste gesprekken dragen beide partijen namelijk zelf een mogelijke geschikte oplossing aan. De gesprekken worden pas afgesloten als iedereen akkoord gaat met het uiteindelijk besluit. Hiermee voorkom je ook vaak verdere onvrede in de toekomst, omdat je zelf de oplossing hebt aangedragen.
Tijd en kosten
Een rechtszaak neemt wat kosten met zich mee, bijvoorbeeld voor het inhuren van een advocaat. Daarnaast kan het voorkomen dat je een aantal weken moet wachten tot de zitting of het uiteindelijke besluit van de rechter. Heb je een rechtszaak lopen tegen verschillende partijen? Dan ben je waarschijnlijk een paar maanden verder voordat alles is afgerond.
Een mediator gaat na jouw aanvraag gelijk van start met de bemiddeling door met jou en de verschillende partijen in gesprek te gaan. Daarna brengt de professional de partijen samen om zo tot een oplossing te komen. Dit hele proces duurt hoogstens een aantal weken. Heb je een conflict met je oude werkgever en wil je dit graag binnen korte tijd oplossen? Dan is het verstandig om in dit geval eerst een mediator te benaderen om zoveel mogelijk tijd en kosten te besparen.
De voorwaarden
Niet elke rechtszaak is geschikt om op te lossen met behulp van een mediator. Denk bijvoorbeeld aan een overval, in dit geval zal de rechter altijd uitspraak doen. Een mediator kan in dit geval echter wel bijdragen aan de rechtszaak door dader en slachtoffer met elkaar in contact te brengen. Verder moeten beide partijen er in alle gevallen wel open voor staan om met elkaar in gesprek te gaan. Niemand kan gedwongen worden om de betreffende zaak op te lossen met behulp van een mediator.
Bemiddeling bij een rechtszaak
Wil je graag eerst in gesprek met een mediator, voordat je een rechtszaak aanspant? Dan kan je contact opnemen met de rechtbank voor meer informatie. Vanuit daar kunnen ze je in contact brengen met een geschikte mediator. Het is ook mogelijk om zelf een mediator aan te dragen. Wil je hierover graag eerst contact met een van onze professionals? Neem dan contact op via het contactformulier. Wij adviseren je graag.