Welke aftrekposten zijn er?
Schiet je elk jaar in de stress wanneer je de reclames van de Belastingdienst op televisie ziet en weet dat de jaarlijkse aangifte er weer aan zit te komen? Of wil je graag belastingadvies van een professional op zowel particulier en zakelijk gebied? Schakel dan een belastingadviseur in. Deze professional helpt je met het invullen van de aangifte en adviseert je over verdere inhoudelijke zaken. Zoals de huidige aftrekposten bijvoorbeeld.
Hypotheekrenteaftrek
Heb je een eigen woning? Dan is de term hypotheekrenteaftrek vast niet geheel nieuw voor je. Er gelden een hoop regels, maar bij deze aftrekpost mag je de rente die je betaalt over je hypotheek aftrekken van je belastbare inkomen (box 1). Een van de voorwaarden is wel dat je ook echt in het betreffende huis moet wonen. Heb je een vakantiehuis in bijvoorbeeld Frankrijk waar je twee keer per jaar een aantal weken zit? Deze mag je dan niet toepassen in de vorm van renteaftrek.
Zelfstandigenaftrek en ondernemersaftrek
Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek gelden een paar regels. Zo moet je onder andere een eigen onderneming hebben en per jaar minstens 1225 uur aan jouw onderneming besteed hebben. Voldoe je aan alle eisen? Dan is de zelfstandigenaftrek op toepassing op jouw belastbaar inkomen. Bij de ondernemersaftrek is deze zelfstandigenaftrek een onderdeel van het geheel. Hier moet je ook rekening houden met meerdere factoren, zoals de startersaftrek, meewerkaftrek, stakingsaftrek en de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk.
Zorgkosten
Onder deze post vallen kosten die je hebt gemaakt met, zoals de naam al aangeeft, behoefte aan zorg. In dit geval mag je het gedeelte in mindering brengen waarvoor je geen vergoeding hebt gekregen van partijen zoals de zorgverzekeraar. Vraag de belastingadviseur naar de overige voorwaarden. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om vooraf betaalde kosten die later alsnog zijn vergoed van alle kosten af te trekken.
Studiekosten
Wil je je laten omscholen? Of ben je al bezig met een opleiding? Dan is het mogelijk om (een deel van) deze kosten in te zetten als aftrekpost studiekosten. Denk hierbij aan collegegeld, examengeld, kosten van boeken en readers maar ook andere verplichte materialen zoals uniformen. Verdiep je dan wel samen met de belastingadviseur in de huidige regelgeving.
Neem contact op met onze belastingadviseurs
Wil je graag meer inhoudelijke informatie over de aftrekposten? Of wil je graag hulp met het toepassen van deze aftrekposten op jouw belastingaangifte? Neem dan contact op met onze belastingadviseurs via het contactformulier. Zij helpen je graag verder met de aangifte op zowel particulier als zakelijk gebied.