Wat zijn de kosten van een laadpaal thuis?

Je hebt een elektrische auto en je hebt er veel profijt van. Je bent niet alleen milieuvriendelijk bezig, maar je bespaart ook een hoop kosten op de brandstof. Toch is er wel een kleine frustratie, want de speciale parkeerplekken in de straat waar je de elektrische auto kunt opladen zijn vrijwel altijd bezet. Gelukkig heb je op jouw eigen terrein de ruimte om de auto te parkeren en om een laadpaal te installeren. Maar wat zijn de kosten van een laadpaal thuis? In onze blog vertellen wij er meer over.

Een laadpaal thuis is een mooie investering

Voordat we dieper inzoomen op met welke kosten je te maken hebt als je een laadpaal thuis laat installeren, is het goed om te weten dat een laadpaal wel een mooie investering is. Je kunt namelijk enorm op de brandstofkosten besparen terwijl het opladen thuis ook een stukje goedkoper is dan wanneer je de EV aan een openbare laadpaal aansluit. Daarnaast is een laadpaal voor jezelf ook enorm gebruiksvriendelijk, want je hoeft niet een speciale parkeerplek op te zoeken en de auto staat altijd voor de deur. Handig met in- en uitstappen en je hebt ook altijd zicht op je gloednieuwe elektrische wagen.

Laadpaal thuis installeren, hoeveel kost het?

De laadpaal is natuurlijk niet gratis en de prijs is sterk afhankelijk van welke laadpaal je kiest en welke functies de laadpaal heeft. Een laadpaal die op een bijzondere manier is afgewerkt is een stukje duurder dan een simpele laadpaal. Ondanks dat deze laadpallen minder aantrekkelijk zijn. Laadpalen met load balance zijn ook een stuk duurder, maar je zorgt er wel voor dat de laadpaal geen stroom tapt als de capaciteit van de stroomvoorziening er niet naar is. Zo voorkom je ook kosten aan bijvoorbeeld het vervangen van doorgeslagen zekeringen. Ook functies van laadpalen kunnen de kosten beïnvloeden. Slimme laadpalen die je met het internet kunt verbinden of met gezichtsherkenning kunt ontgrendelen zijn ook iets prijziger. De kosten van een laadpaal thuis ligt gemiddeld op een prijs van tussen de € 500,- en € 1200,-. 

Bijkomstige kosten

De laadpaal is slechts een deel van de kosten waarmee je te maken krijgt als je voor een laadpaal thuis kiest. De installatiekosten is ook een kostenpost waar je rekening mee moet houden. Nu kun je hierop besparen door de installatie zelf te doen, maar dan moet je wel weten waarmee je bezig bent. Het is in de regel verstandiger om een expert het te laten doen, omdat de specialist weet waar hij mee bezig is. Daarnaast krijg je ook garantie en support wanneer er een probleem met de laadpaal ontstaat. Je kunt ook te maken krijgen met een wijziging van de stroomvoorziening. Veel laadpalen hebben namelijk een driefasige aansluiting nodig terwijl de meeste oude woningen zijn voorzien van een eenfasige aansluiting. De netbeheerder die de aanpassing moet verrichten vraagt gemiddeld € 300,- voor het veranderen van de stroomvoorziening.

Laadpaal thuis met slimme functies

Heb je gekozen voor een laadpaal met slimme functies? Heb je bijvoorbeeld een laadpaal die je kunt ontgrendelen met een pasje? Dan moet je er rekening mee houden dat je ook maandelijks een klein bedrag kwijt bent voor een abonnement om op te laden. De prijs van dergelijke abonnementen ligt gemiddeld op € 10,- per maand. Daarnaast kan een app die je nodig hebt om de laadpaal thuis te kunnen ontgrendelen ook geld kosten. Variërend van een paar euro tot een paar euro per maand voor een doorlopend abonnement op de app dienst.