Wat betekent het btw-nultarief op zonnepanelen voor jou?

Het BTW-tarief op zonnepanelen voor woningen is sinds 1 januari 2023 naar 0% gegaan. Het is belangrijk om te weten wat dit met de kosten van zonnepanelen doet als je ze koopt. Het is belangrijk om te weten dat het vooral om administratieve voordelen gaat. Dat neemt niet weg dat je misschien wel wat vragen hebt. Daarop vind je hier de nodige antwoorden.

Wanneer is de btw 0%?

Het tarief van 0% geldt voor zonnepanelen op of bij woningen. Dus ook op een schuur of aanbouw geldt dit. Dit tarief geldt niet alleen voor de aankoop, maar ook voor de installatie. Het geldt ook nog eens wanneer je de zonnepanelen op een vakantiewoning laat plaatsen. Het geldt alleen niet voor nieuwbouwwoningen met geïntegreerde zonnepanelen.

Welk effect merk je?

Als particulier ben je vooral af van veel administratief gedoe. Je hoeft niet eerst de btw te betalen en deze dan later weer terug te vragen, zoals voorheen. Je bent wel nog altijd btw-ondernemer voor het leveren van energie. Je kan alleen wel op een kleine ondernemersregeling aanspraak maken. Bij een omzet lager dan €1800,- of een Wattpiek onder 10.000 hoef je je niet meer als ondernemer te melden bij de Belastingdienst. 

Wat merken ondernemers?

Voor ondernemers die zonnepanelen op de woning plaatsen verandert er niet zoveel. Alleen worden ze geleverd tegen 0% btw. De eigen btw-aangifte blijft dus hetzelfde. Wie in een woon-bedrijfspand leeft, moet wel even goed uitzoeken onder welke regeling ze vallen. Het is in de meeste gevallen zo dat 0% btw berekend kan worden.

Let op de factuurdatum

Het is belangrijk dat de factuurdatum voor de zonnepanelen leidend is. Wanneer deze in 2022 valt, dan is dus 21% btw van kracht. Ook als het om een vooruitbetaling of aanbetaling gaat. Zelfs wanneer de zonnepanelen n 2023 worden geleverd. Zijn de panelen juist in 2022 geleverd, maar pas in 2023 berekend? Dan geldt natuurlijk het omgekeerde. Er mag geen aanbetaling zijn gedaan en de factuurdatum mag maximaal de vijftiende dag van de maand na de levering zijn. Is er wel een aanbetaling gedaan? Dan moet daar ook een factuur van zijn.