Simpele tips voor het scheiden van bedrijfsafval

Het scheiden van bedrijfsafval is enorm belangrijk. Bedrijven produceren namelijk grote hoeveelheden afval, waarvan een gedeelte goed gerecycled kan worden. Helaas wordt er nog te weinig afval gescheiden in het bedrijfsleven. Werk aan de winkel dus! Met deze tips wordt het scheiden van je bedrijfsafval een eitje!

Schaf een rolcontainer aan

Een rolcontainer kan een enorme hoeveelheid afval opslaan. Schaf voor alle grote afvalstromen die in je bedrijf worden geproduceerd een aparte rolcontainer aan. Als het restafval wordt opgehaald, wordt de prijs aan de hand van het gewicht bepaald. Hoe meer restafval er in de container zit, hoe duurder het dus wordt. Laat dit een goede stok achter de deur zijn om het restafval zo beperkt mogelijk te houden. Hoe je dat het beste kunt doen? Door het afval te scheiden. 

Maak duidelijk welke afvalbak voor welke afvalstroom is bedoeld

Het is niet altijd even duidelijk met welke soort afvalstroom je te maken hebt. Daarom is het belangrijk dat je je medewerkers goed duidelijk maakt welk afval in welke bak moet. Geef met behulp van bordjes met tekst of een afbeelding of met verschillende kleuren aan welke afvalstroom in welke afvalbak moet. Hang er eventueel nog een lijstje bij met voorbeelden van afval dat in de afvalbak in kwestie moet. Zo voorkom je verwarring onder de werknemers. Zorg ervoor dat je voor elke afvalstroom binnen je bedrijf een aparte container huurt bij een containerverhuur.

Plaats een gft-afvalbak

Terwijl vrijwel alle huishoudens in het bezit zijn van een speciale gft-afvalbak, ontbreekt deze vaak bij bedrijven. Als gevolg hiervan, gooien mensen hun voedselresten maar gewoon bij het restafval. En dat is zonde. Je moet nu niet alleen meer betalen, het afval wordt ook verbrand, waardoor er stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor het milieu. De compost en biogassen die uit gft-afval komen, daarentegen, zijn een stuk duurzamer.

Gooi kartonnen koffiebekers in een aparte bak

De naam ‘kartonnen koffiebeker’ is eigenlijk een beetje misleidend. Hoewel de buitenkant inderdaad van karton is gemaakt, zit er aan de binnenkant nog een plastic laagje. En dat is dan ook gelijk de reden waarom een kartonnen koffiebeker niet in de papierbak mag. Maar waar laat je deze dan wel? Je moet deze koffiebekers ook niet bij het restafval gooien. Het beste kun je er een aparte afvalbak voor plaatsen, zodat deze apart kunnen worden opgehaald en gerecycled. Informeer op Bedrijfsafval.nl naar de mogelijkheden voor het laten ophalen van afvalstromen binnen je onderneming.