Waar moet je op letten bij een loonstrook?

BelastingadviseurAfhankelijk van welk systeem je werkgever hanteert, krijg je maandelijks of wekelijks een loonstrook. Hier staat naast je loon ook een overzicht van je vakantiedagen en of de loonheffingskorting van toepassing is. Omdat je dit velletje papier regelmatig ontvangt, heb je wellicht de neiging om alleen snel de hoogte van je loon te checken en vervolgens de loonstrook in een lade te stoppen. Maar het is verstandig om toch even vijf minuten in te lassen om de gegevens om dit papiertje te checken. Eén van onze belastingadviseurs legt je uit waarom.

Burgerlijke staat

Check om te beginnen altijd of je persoonlijke gegevens juist staan aangeven, zoals je sofinummer en je burgerlijke staat. Bij een foutief sofinummer worden jouw gegevens dus onder een ander persoon geregistreerd. Dit kan gevolgen hebben op jouw belastingteruggave en toeslagen. Staat er op je loonstrook bij burgerlijke staat ‘gehuwd’ aangegeven, maar ben je alleenstaand of ongehuwd? Laat dit dan zo spoedig mogelijk wijzigen door de administratie. De werkgever is namelijk verplicht om jouw gegevens ook door te geven aan de Belastingdienst. Wanneer je geregistreerd wordt onder een foutieve burgerlijke staat, krijg je te maken met hele andere belastingvoorwaarden. De Belastingdienst legt de verantwoordelijkheid voor de correctheid van deze gegevens bij jou neer. Kijk dus ook altijd de vooraf ingevulde belastingaangifte goed na.

Loonheffingskorting

Heb je twee of meerdere banen? Zorg dat je de loonheffingskorting in dit geval maar bij één werkgever toepast. Op je loonstrook wordt dit aangegeven met een ‘ja’ of ‘nee’. Je ontvangt in het geval van geen loonheffingskorting wel minder loon, maar een groot gedeelte hiervan kan je terugvragen bij de belasting. Dat is beter dan een boete krijgen omdat je dit gedeelte verwaarloosd hebt. Komt er verandering in het aantal uren bij een aantal werkgevers? Dan is het ook nog mogelijk om deze loonheffingskorting bij de ene werkgever stop te zetten en bij je baan met de meeste uren toe te laten passen. Zo heb jij het meeste profijt van deze korting.

Vakantiegeld

Heb je met je werkgever afgesproken welk bedrag aan vakantiebedrag jij ontvangt? En krijg je dit maandelijks gestort of bijvoorbeeld in de periode rondom mei? Vraag je werkgever of leidinggevende in dit geval om meer duidelijk of zoek dit op in je contract. Meestal is de hoogte van je vakantiegeld zo’n acht procent van je maandelijkse brutoloon. Controleer ook of het bedrag correct is, wanneer je het vakantiegeld uitbetaald krijgt. De belastingadviseur kan je helpen met deze klus. Het gebeurt niet vaak, maar het komt wel eens voor dat een werknemer een te laag bedrag ontvangt. Dit kan je bijvoorbeeld bij toeval pas een aantal jaren later ontdekken. Maar de vraag is dan of je het bedrag alsnog uitbetaald krijgt. Controleer daarnaast ook of het tegoed van je vakantieuren klopt en niet naar beneden afgerond wordt.

Pensioen

Dat je goed op de opbouw van je pensioen moet letten heb je vast al vaak genoeg gehoord en gelezen. Zo weet jij wat je financieel kunt verwachten op je oude dag. Wanneer je een flexwerker bent, bouw je vaak een pensioen op bij een organisatie aangesloten bij je uitzendbureau. Zij houden je regelmatig op de hoogte van je opgebouwde pensioen. Maar je werkgever is niet verplicht om jou een pensioensregeling aan te bieden, je zal dan op je loonstrook ook niets over je pensioen aantreffen. Houd er in dit geval rekening mee dat je maandelijks een bedrag spaart of een speciale rekening opent om dit alsnog zelf op te bouwen.

Uitgebreide check en advies

Wil je graag verdere uitleg over je loonstrook? Sta je geregistreerd onder de verkeerde burgerlijke staat? Of bouw je geen pensioen op via je werkgever en ben je op zoek naar de meest efficiënte manier om dit alsnog op te bouwen? De belastingadviseurs uit ons landelijke netwerk helpen je graag verder. Kom met ons in contact via het formulier op de website.