Waar moet je als ondernemer rekening mee houden als je gaat trouwen?
Is je partner voor jou op de knieën gegaan? Of heb je zelf alle moed verzameld om je grote liefde ten huwelijk te vragen? En is er in beide gevallen een ‘ja’ als antwoord gegeven? Gefeliciteerd! Tijd om het grote feest te plannen. Maar vergeet in dit geval niet om ook de nodige zaken te overleggen met de boekhouder en vervolgens vast te laten leggen bij notaris. Zeker wanneer je zelfstandig ondernemer bent.
Onze onderneming/mijn onderneming
Wellicht niet zo romantisch als de rest van je dag, maar bespreek met elkaar of je trouwt in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Laat dit dan ook gelijk vastleggen bij de notaris. Wanneer je niets vast laat leggen, trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat jouw onderneming na het ja-woord dus samen van jou en jouw kersverse echtgenoot/echtgenote is. Wil je de enige eigenaar van je onderneming blijven? Kies dan voor de huwelijkse voorwaarden. Dit geldt overigens niet alleen voor jouw bedrijf, maar ook voor andere bezittingen. De huwelijkse voorwaarden zorgen er ook voor dat het vermogen van jouw partner buiten beschouwing blijft wanneer er sprake is van financiële problemen door jouw onderneming.
Scheiding
Ben je als zelfstandig ondernemer getrouwd in gemeenschap van goederen en gaan jij en je partner toch scheiden? Neem in dat geval contact op met een boekhouder. Hij of zij bepaalt de waarde van de onderneming en de hoogte van de alimentatie. Je kunt er namelijk voor kiezen om je ex-partner uit te kopen, zodat het bedrijf weer alleen van jou is. Er is hier vooral sprake van wanneer je samen eigenaar bent van een BV, omdat er in dit geval ook aandelen verdeeld zijn. Gaat de ander hier niet mee akkoord? Schakel dan naast een boekhouder ook een advocaat of mediator om alsnog tot een geschikte oplossing te komen. Je kunt ook kiezen voor de middenweg, het verrekenbeding. In dit geval kijk je naar de jaarlijkse winst van het bedrijf sinds jullie huwelijk. Deze winst verdelen jullie door twee. Weet je niet welke optie het meest geschikt is? Neem in dit geval ook contact op met de boekhouder voor het meest gunstige scenario voor jouw onderneming.
Wijzigen is mogelijk
Ben je door alle feestelijkheden vergeten om samen met je partner een bezoek te brengen aan de notaris? Maar had je wel graag de huwelijkse voorwaarden vast willen laten leggen? Dan is dat nog mogelijk tot ongeveer 1 jaar na jullie trouwdag. Maar wacht hier nooit te lang mee, de maanden vliegen voorbij voordat je het weet.
Informatie voor zelfstandig ondernemers
Treed je als zelfstandig ondernemer binnenkort in het huwelijksbootje en zit je met behoorlijk wat vragen rondom bovenstaand onderwerp? Neem dan contact op met een van onze boekhouders. Onze professionals geven je advies en vertellen je wat je allemaal vast moet laten leggen in dit geval. Bijvoorbeeld door middel van een uitgebreide checklist. Vul het contactformulier zo uitgebreid mogelijk in, onze specialisten helpen je dan zo spoedig mogelijk verder. Zo kan jij je weer focussen op je grote dag.