mediator

Mediation, van negatief naar positief

mediation-negatief-naar-positief

Een scheiding of conflict kan de nodige emoties met zich meebrengen. Hierdoor is een oplossing niet altijd gelijk in zicht. Het is dan mogelijk om de hulp in te schakelen van een mediator. In een reeks gesprekken wordt gezocht naar de beste manier om jouw conflict op te lossen en grote stappen zoals een rechtszaak te voorkomen. Zo kunnen jij en de andere partij samen een positieve draai geven aan een negatieve situatie.

Eerlijk verder

Wanneer je gaat scheiden, komt er veel op je af. Zo zijn er de praktische zaken, zoals de verdeling van de inboedel, wie de eigenaar wordt van jullie huidige woning en het afronden van financiële zaken. Maar ondertussen kan dit wel gepaard gaan met emoties als teleurstelling, woede en liefdesverdriet. Dit is niet altijd een even goede basis voor het maken van belangrijke beslissingen. Een mediator kan jou en je ex-partner helpen om alle gezamenlijke bezittingen eerlijk te verdelen en dit schriftelijk vast te leggen. Volgens de cijfers van de Rechtspraak draaiden 70% van alle gesprekken met mediators in Nederland om scheidingen. Daarnaast kan je bij een mediator ook aankloppen voor het opstellen van een ouderschapsplan. Zo voorkom je grotere stappen zoals een rechtszaak en hoge kosten die hieruit voort kunnen komen.

Blijf werken met plezier

Je spendeert een groot deel van je leven op je werk. Het is daarom ook belangrijk om hier elke dag met plezier heen te gaan. Wanneer een conflict met je baas de overhand neemt, kan dit zo overheersend voor je zijn dat je geen oplossing meer ziet en je steeds vaker ziek thuisblijft of andere redenen zoekt om maar niet aan het werk te hoeven. Hierdoor kan je in een negatieve spiraal belanden en je baan kwijtraken of overspannen raken door alle stressklachten die het conflict met zich meebrengt. Ook in dit geval is het verstandig om de hulp in te schakelen van een mediator, een bedrijfsarts zal je tevens adviseren om dit in werking te zetten. Schaam je vooral niet om deze stappen te ondernemen. Loonwijzer.nl geeft aan dat 15% van de werknemers in Nederland weleens strijd heeft gehad met zijn of haar baas.

Zet zelf de eerste stap

Toon zelf initiatief door op zoek te gaan naar een mediator. Via internet zijn er altijd mediators te vinden. Neem de tijd om een mediator te vinden die bij jou past. Jij moet je tenslotte op je gemak voelen bij deze persoon en over je gevoelens en wensen kunnen praten om zo het conflict op te lossen. Heb je moeite met het vinden van de juiste mediator? Neem een kijkje op de website van Mediaton Nederland en de Mediatorsfederatie Nederland voor erkende mediators bij jou in de buurt. Tijdens het eerste contact zal de mediator vooral informatie inwinnen over het conflict; is het reëel om dit op te lossen via mediaton, hoeveel sessies zijn er naar verwachting nodig en is de andere partij bereid om in gesprek te gaan? Je kunt er ook voor kiezen om drie mediators waar jij een goed gevoel bij hebt voor te stellen aan de partij waarmee jij in gesprek wilt. De ander kiest vervolgens welke mediator jullie gaat helpen. Na het kiezen van de mediator, neemt hij of zij contact op met je ex-partner of baas om zo snel mogelijk samen in gesprek te gaan.

Samen op weg naar een oplossing

Een probleem oplossen gaat niet zomaar, dit heeft wat tijd nodig. Zo zijn er bij mediation ook verschillende fases die je eerst doorloopt. Eerst komen de verhalen van beide partijen aan bod. De mediator stelt hierbij vragen om zo aan de benodigde informatie te komen. Ook legt hij of zij de ‘spelregels’ uit van de gesprekken. Dit is bijna in alle gevallen alles wat er tijdens het eerste gesprek gebeurd. Pas hierna gaan jij en de andere partij samen met de mediator op zoek naar een oplossing. Wees niet teleurgesteld of boos als dit niet gelijk lukt. Het kan namelijk ook voorkomen dat jij of de ander tussendoor nog apart in gesprek gaat met de mediator. De mediator sluit de reeks gesprekken pas af als er een gulden middenweg is gevonden en stelt deze schriftelijk vast in een document.

Kosten mediation en subsidie

De kosten verschillen per mediator, maar vaak kun je rekenen op een bedrag van €150,00 per uur. Laat je niet afschrikken door dit bedrag. Wanneer de kosten niet binnen jouw budget vallen, is het mogelijk om subsidie aan te vragen. Neem contact op met de Raad voor Rechtsbijstand wat ze voor jou kunnen doen. Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Dan is de kans aanwezig dat deze kosten worden vergoed.

Geen oplossing na mediation, hoe verder?

Het is niet gebruikelijk, maar het komt weleens voor dat er ook met de hulp van een mediator geen oplossing gevonden wordt. In dat geval verwijst de mediator je door naar de rechter.