loopbaancoach

Wat kan een loopbaancoach voor je betekenen bij een outplacementtraject

loopbaancoachOp je werkplek wil je je graag continue blijven ontwikkelen. Wat kan ik beter? Waar wil ik zijn over een jaar? Hier kan een loopbaancoach je bij helpen. Maar soms kan het ook blijken dat je in je huidige functie juist helemaal niet op de juiste plek zit of je baan verliest in verband met een reorganisatie. In dat geval kunnen jij en je werkgever besluiten dat je binnen een bepaalde periode betaald op zoek gaat naar een andere baan. Dit wordt ook wel een outplacementtraject genoemd. Een loopbaancoach is tevens in deze situatie de juiste persoon om jou verder te helpen.

Acceptatie

Geef jezelf eerst de tijd om het verlies van je baan te accepteren. Wellicht zit je met een gedwongen ontslag en wil je helemaal geen afscheid nemen van je huidige werkplek. Of ben je ontzettend bang dat je geen nieuwe baan zult vinden en de vaste lasten niet meer kunt betalen. Spreek deze angsten ook uit naar de coach, deze kan je helpen om te relativeren en zo deze gedachten om te buigen.
Zo ga jij met frisse moed op zoek gaat naar een nieuwe baan.

Sterke en zwakke punten

Wanneer jij er klaar voor bent, zet de loopbaancoach samen met jou de volgende stap in de richting van een nieuwe baan. Een belangrijk onderdeel hiervan is een overzicht van jouw sterkte en zwakke punten, gebaseerd op een aantal vragen:
Waar ben jij goed in?
Waar ligt jouw kracht?
Welke opleiding heb je gedaan?
In welke functie zie jij jezelf graag? (en dan niet alleen nu, maar ook over twintig jaar)
Bij welk bedrijf zou jij graag willen werken?
Daarnaast kijkt de coach ook samen met jou naar je privé-situatie en naar je huidige kunnen. Nemen de bedrijven die jij op het oog hebt alleen online sollicitaties in behandeling, maar weet je niet hoe dit moet? Dan kan een computercursus een belangrijk onderdeel zijn op dit overzicht.

Presentatie

Naast een analyse van jouw sterke en zwakke punten is de presentatie een belangrijk onderdeel van het vinden van een nieuwe baan. Hoe presenteer jij jezelf tijdens een gesprek? Welke antwoorden geef jij? En welke vragen kun je verwachten? Op deze manier word jij je meer bewust van jezelf. Ook kijkt een loopbaancoach samen met jou naar je huidige cv, waar nodig passen jullie deze aan. Wil je het liefst een baan in de mediabranche? Dan is het wellicht ook verstandig om te kijken op welke manier de sollicitatie wordt verstuurd. Een pakketje versturen met een originele sollicitatie zet meer zoden aan de dijk dan een mailtje met een standaard cv.

Wat zijn de kansen?

Een loopbaancoach is er niet alleen om samen met jou te relativeren tijdens de periode van acceptatie, maar ook om te kijken wat de reële kansen zijn om de baan te vinden die jij wilt. Wellicht is er een hele kleine kans om de baan te vinden die voldoet aan al jouw eisen, maar kan jij door je kwaliteiten ook heel goed in een branche aan het werk waar jij zelf nog niet aan gedacht had. Of misschien kom jij wel heel goed tot je recht met twee parttime banen bij twee compleet verschillende bedrijven. Een coach kan jou helpen om je te matchen met het juiste (uitzend)bureau of jobhunter om deze banen te vinden.

Hulp bij outplacement

Ga jij een outplacementtraject tegemoet en wil je graag hulp van een van onze coaches? Vul dan het contactformulier in. Op basis van jouw wensen en eisen ontvang jij meerdere offertes van loopbaancoaches uit ons netwerk. Zo beslis jij welke coach jou helpt tijdens deze periode.