Boekhouder

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Hoe houd je alles geordend voor de boekhouderVaak komt het voor dat een boekhouder en een account in één adem worden genoemd. Echter zit er een verschil tussen deze beroepen. Zo heeft een boekhouder hele andere werkzaamheden dan een accountant. Wat doet een boekhouder wel en een accountant niet? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Uitvoering vs. controle

Voor het opstellen van de jaarafrekening, het bijhouden van de salarisadministratie en de nodige belastingaangiftes van en binnen je eigen bedrijf ben je bij een boekhouder aan het juiste adres. Een accountant maakt eerst deze constructie voor de boekhouder zodat de administratie bijgehouden kan worden. Een boekhouder voert de werkzaamheden uit, de account controleert vervolgens deze werkzaamheden. Wil jouw bank of een andere overheidsinstelling een verklaring rondom een jaarafrekening of een subsidieafrekening? Dit valt onder de werkzaamheden van een accountant. Neem in dit geval contact op met jouw accountant voor een accountantsverklaring.

Kies zelf

Boekhouder is een vrij beroep. Ga daarom op zoek naar de boekhouder die het beste bij jou past. Wij kunnen je hier bij helpen. Vul het contactformulier in en ontvang vrijblijvend meerdere offertes van alle boekhouders bij jou in de buurt. Op basis hiervan beslis jij welke boekhouder jou helpt met de ordening van jou bedrijfsadministratie. Zoals hierboven genoemd, controleert een accountant de uitgevoerde werkzaamheden ten opzichte van de administratie. Op welke manier jij deze administratie laat bijhouden is ook nog iets om over na te denken. Ben je bijvoorbeeld best handig met de boekhouding, maar schakel je het liefste ook nog een boekhouder in als extra controle? Ook dat is mogelijk. Bespreek deze mogelijkheden met je boekhouder.

Advies

Als ondernemer kan je de boekhouding ervaren als een last door bijvoorbeeld de tijd die deze taken met zich meebrengen, of wellicht heb je nog geen perfect systeem gevonden om alle zaken op orde te houden. In dat geval kan een boekhouder je adviseren en helpen om op zoek te gaan naar een passend systeem, zodat de boekhouding een minder grote last wordt. Maar ook voor andere dingen rondom je onderneming kan je bij een boekhouder aankloppen. Zo kan hij of zij je adviseren of bepaalde investeringen de moeite zijn voor je bedrijf en helpt een boekhouder je bij het doornemen van ingewikkelde vraagstukken. Zeker als beginnend ondernemer kan een boekhouder hierin erg waardevol zijn voor jou en je onderneming.

Schep orde in jouw bedrijfsadministratie

Wil je zo snel mogelijk orde scheppen in jouw bedrijfsadministratie? Of ben je op zoek naar extra ondersteuning van een boekhouder? Vul dan nu het contactformulier in en ontvang vrijblijvend offertes van alle boekhouders bij jou in de buurt. Zo heb jij straks in ieder geval een zorg minder en kan jij je focussen op de dagelijkse werkzaamheden van jouw onderneming.