Boekhouder

Wat is de beste planning voor je belastingaangifte?

BoekhouderEen boekhouder helpt particulieren en ondernemers orde te houden in de administratie. De belastingaangifte is daar een belangrijk onderdeel van. Is de periode rondom deze aangifte altijd stressvol, omdat je vaak te laat begint met het verzamelen van alle informatie en op het laatste moment nog een afspraak wilt maken bij de boekhouder? Onze boekhouders geven je tips voor de planning, zodat jouw aangifte voortaan zonder problemen op tijd wordt verzonden.

Onderneem gelijk actie

Ondernemers moeten elk kwartaal aangifte doen van de inkomstenbelasting en de btw, zorg daarom dat je niet te lang wacht met een afspraak maken bij de boekhouder. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt om een afspraak te maken omdat de agenda al volgepland is. Het is voor ondernemers mogelijk om elk kwartaal een automatisch bericht te krijgen van de Belastingdienst per e-mail. Hierop staat een vermelding van de uiterste inleverdatum van de belastingaangifte. Neem gelijk contact op met je boekhouder wanneer dit bericht in je inbox verschijnt en maak een afspraak voor het invullen van de aangifte. Dit geeft de boekhouder tevens wat tijd om formulieren aan te vragen bij de Belastingdienst indien nodig.

Alert

Stel daarnaast een alert in voor jezelf. Dit kan op verschillende manieren: noteer in je agenda bij een maand eerder dat het tijd is om contact op te nemen met de boekhouder, laat je telefoon je een paar keer herinneren door een taak in je agenda of hang in je woning een paar post-its op ooghoogte als reminder. Effectieve plekken zijn de koelkastdeur, keukenkastjes en de televisie.

De planning

Kort samengevat is het verstandig om rekening te houden met de volgende punten. Zo ben jij altijd op tijd met het indienen van de belastingaangifte:

Ondernemers

  • Vier keer per jaar aangifte van de omzetbelasting en de btw
  • Uiterlijke datums: 31 januari, 30 april, 31 juli en 31 oktober
  • De Belastingdienst verstuurt zo’n 1,5 maand van tevoren een automatische e-mail wanneer deze aangifte uiterlijk binnen moet zijn. Maak na ontvangst van dit bericht gelijk een afspraak met de boekhouder

Particulieren

  • Eén keer per jaar doe je aangifte van de inkomstenbelasting
  • Uiterlijke datum: 1 april
  • Tip: Weet je zeker dat je deze datum niet gaat halen? Vraag dan op tijd uitstel aan bij de Belastingdienst. Dit kan telefonisch of online. De datum van 1 april wordt dan uitgesteld tot 1 september. Houd er wel rekening mee dat hierna uitstel niet meer mogelijk is
  • De Belastingdienst brengt je ook in dit geval op tijd op de hoogte door middel van een brief en diverse reclamespotjes op radio en televisie

Laat ons jouw aangifte invullen

Ben je nog op zoek naar een boekhouder die de belastingaangifte invult voor jou? Wij beschikken over een landelijk netwerk van deze professionals die jou graag meerdere malen per jaar kunnen helpen met je administratie. Neem contact met ons op door middel van het contactformulier en jij ontvangt in korte tijd offertes van specialisten bij jou in de buurt. Maar ook in dit geval geldt: begin op tijd!