loopbaancoach

Hoe word je loopbaancoach?

loopbaancoach
Een loopbaancoach is van vele markten thuis: je kunt bij deze persoon niet alleen terecht voor hulp bij het vinden van werk, maar ook voor het uitstippelen van jouw pad bij een carrièreswitch. Tijdens zo’n adviesgesprek kan het ook blijken dat de functie van loopbaancoach ook uiterst geschikt is voor jou. Tijd om aan de slag te gaan. Dan rest alleen nog het antwoord vinden op de vragen: Hoe word ik loopbaancoach? En wat komt er dan allemaal bij deze werkzaamheden kijken? Wij leggen het je uit.

In de schoolbanken

Om aan de slag te gaan als erkend en volleerd loopbaancoach, is het nodig om eerst de schoolbanken in de te duiken. In Nederland zijn er een aantal opleidingen te volgen tot life- en loopbaancoach. Dit varieert van particuliere cursussen van een paar dagen tot wettelijk erkende hbo-opleidingen van een paar jaar. Om alle opleidingen bij jou in de buurt te vinden is Google je vriend. Of praat, als dat mogelijk is, met de loopbaancoach op je huidige werk om te kijken welk pad hij of zij heeft bewandeld om als coach aan de slag te gaan. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de voorwaarden van de opleiding die jij graag wil gaan volgen. Het is vaak een vereiste om een bepaald aantal jaar ervaring te hebben in een adviserende of begeleidende rol. Tenslotte zijn deze opleidingen post-hbo, het is dus belangrijk dat je al een hbo-opleiding hebt afgerond.

Vereiste eigenschappen

De opleiding zorgt dat jij succesvol je diploma voor loopbaancoach gaat halen. Maar vergeet niet dat er nog een aantal eigenschappen vereist zijn, wil je dit beroep gaat uitoefenen. Deze eigenschappen ontwikkel je natuurlijk tijdens je studie, maar deze moeten ook echt zelf in jou zitten. Tijdens het uitoefenen van dit beroep ga je vaak aan de slag als zelfstandige. Het is dus belangrijk dat je zelfstandig aan het werk kunt op elk vlak. Daarnaast moet iemand op jou kunnen steunen, hierbij is een zelfverzekerde houding en expertise vereist. Jij bent namelijk de adviseur op het gebied van iemand zijn carrière of de steunpilaar bij een carrièreswitch. Hoewel jij als adviseur vaak aan het woord bent, kan je pas van start gaan na alle benodigde informatie van de cliënt. Een goed luisterend oor is dus essentieel. Tenslotte is een positieve houding en denken in mogelijkheden op het gebied van werk een must. Niet geheel onbelangrijk als je nagaat dat een mens een groot deel van zijn leven doorbrengt op het werk. Volgens Interimdiensten.com breng je, bij een fulltime functie, 1650 uur per jaar door op je werk.

De opleiding

Gedurende de opleiding tot loopbaancoach word je zelf ook flink aan het werk gezet. Door middel van verschillende colleges en methodes worden jouw vaardigheden in adviseren, coachen en begeleiden in een snel tempo naar een hoger niveau getild. Denk hierbij ook aan de nodige kennis op het gebied van de mogelijkheden van alle loopbanen en de voorwaarden hiervan. De geleerde methodes breng je ook snel in praktijk door een paar cliënten te begeleiden. Ook is er tijdens deze opleiding alle ruimte voor individuele coaching, zodat jij niet alleen garant staat voor goede kwaliteit maar zelf ook vol overtuiging aan de slag kunt gaan. De opdracht wordt vaak afgesloten met een praktijkopdracht waar jij kunt laten zien wat je als coach in je mars hebt.

Zelf aan de slag

Ga na het behalen van je diploma niet zitten wachten totdat er een interessante vacature verschijnt op internet. Tijdens je opleiding heb je vast al een aantal keer gehoord van het NOLOC. Dit is de beroepsvereniging van alle loopbaancoaches en professionals uit deze branche. Deze vereniging zorgt ervoor dat het professionele niveau bewaakt blijft. Door je aan te sluiten bij het NOLOC krijg jij het keurmerk als erkend loopbaancoach. Kijk op de website voor de voorwaarden. Werken als coach is een vrij beroep, dit betekent dat het niet verplicht is om een diploma of certificaat te hebben om in dit werkveld aan de slag te kunnen gaan. De vacatures zijn schaars, onderscheid je daarom zoveel mogelijk van je concullega’s en neem initiatief door zelf als zzp’er bedrijven te benaderen. Want ook al ben jij straks dé adviseur op het gebied van werk, vergeet niet dat dit begint met jouw eigen carrière.

Neem contact op met onze coaches

Bij ons kun je terecht voor een gesprek met een loopbaancoach. Of het nou gaat om informatie over mogelijkheden binnen jouw huidige functie of een extra zetje voor het begin naar een andere baan, onze experts staan je graag te woord. Vul het contactformulier in en ontvang offertes van coaches bij jou in de buurt.