Boekhouder

Hoe werkt schenkbelasting?

Boekhouder
Het woord ‘schenken’ heeft een positieve lading. Wanneer jij een schenking hebt ontvangen, praten we vaak over een groot bedrag om iets belangrijks mee te kunnen financieren. Of je schenkt bijvoorbeeld zelf een groot bedrag aan je zoon of dochter, waardoor het eindelijk mogelijk is om voor het eerst een huisje te kopen. Houd er wel rekening mee dat ook bij schenkingen de nodige rechten en plichten gelden op het gebied van belasting, of je nou een bedrag hebt ontvangen of jij juist de gulle gever bent. Hoe werkt schenkbelasting precies? Een van onze belastingadviseurs legt het je uit.

Gift aan kind of kleinkind

Gaat een van je kinderen of kleinkinderen studeren en wil je hem of haar een duwtje in de goede richting geven met een leuk geldbedrag? Denk dan van tevoren goed na over de hoogte van dit bedrag. Aan de schenking zijn enkele voorwaarden verbonden. Een daarvan is dat er vanaf een bepaald bedrag belasting betaald moet worden. Daarnaast wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen een schenking aan je eigen kind of een schenking aan een van je kleinkinderen. Per kalenderjaar kun je € 5320 belastingvrij schenken aan een kind en € 2129 aan een kleinkind. Dit zijn de voorwaarden per persoon, het is dus gewoon mogelijk om meerdere kinderen of kleinkinderen een gift te doen wanneer je dit zou willen.

Eenmalige vrijstelling

Naast de vastgestelde grenzen per bedrag, is er ook nog de mogelijkheid om een eenmalige vrijstelling te krijgen bij een schenking van een groot bedrag. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  • Het kind is tussen de 18 en 40 jaar oud
  • De schenking bedraagt maximaal een bedrag van € 25.526. Of € 53.176 wanneer het volledige bedrag gebruikt wordt voor onderwijs
  • Wordt het bedrag gebruikt om woning gerelateerde zaken te financieren? (bijvoorbeeld een verbouwing of de betaling van de hypotheek of een restschuld) Dan mag dit bedrag eenmalig verhoogd worden naar € 100.000

Het is wel noodzakelijk dat de ontvanger van de schenking schriftelijk kan aantonen dat de schenking ook echt voor de woning of de opleiding gebruikt gaat worden.
Wil je graag meer informatie over de voorwaarden van schenkbelasting? Neem dan vrijblijvend contact op met onze belastingadviseurs.

Belasting

In principe betaalt de ontvanger belasting over de schenking. Het is echter ook mogelijk om als schenker zelf deze kosten over te nemen. Praten we over een schenking van maximaal € 122.269? Dan betalen kinderen en partners tien procent belasting over het ontvangen bedrag en kleinkinderen achttien procent. Is het bedrag hoger? Dan is dit voor de eerste groep twintig procent, de tweede genoemde partij betaalt zesendertig procent belasting.

Aangifte schenkbelasting doen? Onderneem zelf actie!

Je krijgt zelf automatisch een verzoek van de Belastingdienst wanneer het tijd is voor de jaarlijkse inkomstenbelasting. Houd er rekening mee dat wanneer je aangifte doet door middel van het invullen van het fysieke formulier je dan zelf nog een apart formulier aanvraagt voor het aangeven van de schenkbelasting (indien nodig). Wil je graag meer informatie over de schenkbelasting of wil je graag hulp bij de aangifte van de schenkbelasting? Neem dan contact op met onze belastingadviseurs via het contactformulier. Zij helpen je graag.