Hoe werkt mediation voor ouderen?

mediatorVolgens het CBS hadden aan het begin van 2017 3,1 miljoen de leeftijd van 65 of hoger bereikt. Zo’n 0,7 miljoen personen van deze groep waren zelf 80 jaar of ouder. Ook op deze leeftijd kom je voor situaties te staan waarin je de hulp van een mediator kan gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je het gevoel hebt niet gehoord te worden door familieleden of verzorgers, na een lang huwelijk toch kiest voor een scheiding of graag bijgestaan wilt worden tijdens afscheidsgesprekken.

Een mediator is een onafhankelijke conflictbemiddelaar. Deze professional stuurt en leidt de gesprekken, om zo de betreffende situatie tot een einde te brengen waar elke partij zich in kan vinden. Dit hoeft niet per se te gaan om een heftige burenruzie of een zakelijk conflict. De mediator is ook jouw stem wanneer jij het lastig vindt om bepaalde zaken onder woorden te brengen.

Onbegrip

Met je kinderen had je altijd een goede band, maar de laatste tijd merk je dat ze minder goed naar je luisteren of beslissingen voor je nemen terwijl je dit niet wilt. Zo vindt je dochter dat het verstandiger is om naar een verzorgingstehuis te verhuizen. Jij wilt dit absoluut niet en hebt dit al een paar keer geprobeerd duidelijk te maken, maar hebt niet de indruk dat dit enig effect heeft. Ze neemt zelfs folders van verschillende verzorgingstehuizen mee tijdens haar wekelijkse bezoek. Jij wilt in je woning blijven en vindt thuishulp voldoende.
Het kan ook voorkomen dat je zelf hebt besloten om in te een verzorgingstehuis te gaan wonen, maar het idee hebt niet gehoord te worden door het personeel. Dit kan een hoop stress en verdriet bij jou veroorzaken. De mediator zorgt dat de andere persoon wordt uitgenodigd voor een gesprek om samen de situatie op te lossen. Van tevoren bespreekt de specialist de situatie uitvoerig met jou. Stem de andere partij in? Dan volgt er een gesprek onder leiding van de mediator.

Is er al tijden een conflict gaande met overheidsorganisaties zoals de Belastingdienst, het UWV of de gemeente? Heb je zelf al van alles gedaan om dit op te lossen, maar kom je steeds niets verder? In dit geval zal de bemiddelaar samen met jou contact zoeken met de betreffende instantie om de situatie aan te kaarten. Wellicht dat er op korte termijn een gesprek plaats kan vinden bij het UWV, de Belastingdienst of de gemeente.

Voorbereiden afscheid

Wanneer het tijd is om je afscheid voor te bereiden, komen er veel zaken op je af. Er zijn niet alleen gesprekken nodig met artsen of je zorginstelling, maar ook met bijvoorbeeld de gemeente, je verzekeraar en de notaris. In deze periode kan je behoefte hebben aan steun en iemand die orde aanbrengt. De mediator helpt je orde en structuur aan te brengen en is je vertrouwenspersoon, zodat je in alle rust alles kunt regelen.

Scheiding

Toen jullie trouwden had je het gevoel samen oud te worden. Na een flink aantal jaren huwelijk blijkt dat het beter is als jullie wegen elkaar scheiden. Hoewel je deze stap zo vredig mogelijk wilt laten verlopen, komen er toch van beide kanten een hoop emoties bij kijken. Je moet elkaar na al die jaren toch loslaten. Misschien hebben jullie nooit veel over gevoelens gepraat, maar zou je dit nu toch onder begeleiding van een professionele mediator willen doen. Zaken die al jaren in de doofpot zijn gestopt kunnen voorgoed opgelost worden, zodat jullie op een rustige manier afscheid kunnen nemen van jullie huwelijk.

Bovenstaande verhalen zijn een aantal voorbeelden. Er kan nog veel meer voorkomen, zoals een familieruzie of moeilijkheden met de andere bewoners van het verzorgingstehuis. Waar het ook om gaat, de mediators uit ons landelijke netwerk staan je graag bij in elke situatie. Je komt met ze in contact via het formulier op onze website. Maar je kunt ook ons ook telefonisch bereiken via 088 – 11 55 605.