Hoe werkt belastingaangifte voor jongeren?
Belastingaangifte is niet alleen voor volwassenen, ouderen en ondernemers. Ook jongeren met een bijbaantje moeten de Belastingdienst jaarlijks op de hoogte te brengen van de inkomstenbelasting. Weet je niet waar je moet beginnen en stel je de belastingaangifte daarom steeds liever uit? Onze belastingadviseurs geven je een aantal tips. Zo is je aangifte geregeld binnen mum van tijd!
Zuinig met je jaaropgave
Van je werkgever ontvang je, naast je maandelijkse loonstrookje, een jaaropgave. De meeste werkgevers verstrekken deze in januari. Is het begin februari en heb je nog geen jaaropgave ontvangen? Vraag dan aan je werkgevers wanneer je deze alsnog kunt verwachten. Houd er wel rekening mee dat een jaaropgave eenmalig verstrekt wordt. Leg deze dus neer op een overzichtelijk plek of bijvoorbeeld in een postvakje. Tegenwoordig mailen veel werknemers de jaaropgave. Bewaar deze goed, bijvoorbeeld in een aparte map in je mailbox. Werk je via een uitzendbureau? Dan krijg je de jaaropgave vaak niet apart opgestuurd, maar vind je deze tussen je andere loonstroken.
Tip: Heb je geen bericht ontvangen van de Belastingdienst over je belastingaangifte? Maar heb je wel een jaaropgave gekregen van je werkgever? Doe in dit geval ook aangifte. Het zou zonde zijn als je recht hebt op teruggave, maar niets ontvangt omdat je niets hebt ingevuld. Heeft de Belastingdienst jou wel laten weten dat je verplicht belastingaangifte moet doen? Regel dit dan voor 1 mei. Een boete is namelijk zonde.
DigiD
Zie de jaaropgave als een seintje dat het tijd is voor alle voorbereidingen rondom je belastingaangifte. De aangifte vul je online in, via de site van de Belastingdienst. Maar om in te loggen heb je een DigiD nodig. Dit zijn inloggegevens voor websites van de overheid. De inlogcodes zijn gelinkt aan jouw persoonlijke gegevens, zodat jouw informatie eenvoudig opgehaald kan worden. Controleer of je nog weet wat jouw gebruiksnaam en wachtwoord is. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan aan via de website van DigiD zelf. Zorg ook dat jij je sofinummer bij de hand hebt. Binnen vijf dagen ontvang jij per post je eigen activeringscode. Gebruikersnaam vergeten? Ook in dat geval moet je een nieuwe DigiD aanvragen. Een nieuw wachtwoord maak je aan via de website.
Aangifte doen
Jaarlijks kun je belastingaangifte doen vanaf 1 maart. Log met in met je DigiD op de website van de Belastingdienst. De site geeft aan hoe je de aangifte start. Ga het hele rijtje links balk langs en controleer alle gegevens. Het is namelijk jouw verantwoordelijkheid om te checken of alle gegevens correct zijn. Op een gegeven zie je dat al je loongegevens al vooraf zijn ingevuld door de Belastingdienst. Vergelijk deze informatie met je jaaropgave en pas indien nodig het een en ander aan. Heb je alles gecontroleerd en staan alle gegevens goed? Druk dan op verzenden op de laatste pagina. Op je scherm krijg je vervolgens de melding of de belastingaangifte goed verzonden is.
Zijn dingen niet helemaal duidelijk? Ga dan met je muis naar het vakje met het vraagteken, daar lees je meer informatie over het betreffende onderwerp. Of kijk wat Google je nog meer kan vertellen. Bellen met de Belastingdienst zelf kan in dit geval ook helpen. Het is een gratis nummer, maar je moet wel rekening houden met wachttijden van zo’n vijf minuten.
Hulp nodig? Geen probleem!
Heb jij je jaaropgave goed bewaard, je DigiD op tijd aangevraagd maar gaat het controleren en verder invullen van de belastingaangifte niet helemaal vlekkeloos? Of heb je een aantal specifieke vragen waar je geen antwoord op kunt vinden? Overleg eerst even met je ouders en neem eventueel samen contact op met onze belastingadviseurs. Zij helpen jou graag verder met je belastingaangifte. Zitten je ouders nog met onduidelijkheden rondom de aangifte? Dan geven wij ook gelijk antwoord op deze vragen.