mediator

Hoe kan een mediator bijdragen aan het herstel bij strafzaken?

mediatior
Een mediator wordt vaak ingeschakeld om de communicatie bij een scheiding goed te laten verlopen. Of de banden binnen een familie te herstellen na een heftige familieruzie. Echter kan een mediator vaker ingezet worden wanneer herstel noodzakelijk is. Zoals de bemiddeling tussen slachtoffer en dader bij een strafzaak.

Overval

Wanneer je het slachtoffer bent geweest van een overval, kan dit traumatisch voor je zijn. Ook al is de dader opgepakt en veroordeeld. Om goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven, is het in dit geval noodzakelijk om te verwerken met een aantal professionals. Zo kan je terecht bij een (trauma)psycholoog voor een aantal gesprekken. Maar het kan voorkomen dat je na deze gesprekken toch met een flink aantal vragen blijft zitten naar de dader toe. Bijvoorbeeld wat de dader heeft aangezet tot de overval. Een mediator kan je helpen om een gesprek aan te gaan met de dader, wanneer je klaar bent voor deze confrontatie. Door middel van een gesprek zet de mediator samen met jou op een rij wat je de dader zou willen vragen en vertellen. Daarnaast bewaakt de professional de insteek van het gesprek. Het gesprek draait om bemiddeling, niet om een conflict. Na de voorbereiding met het slachtoffer en de dader is de mediator aanwezig als gespreksleider bij het uiteindelijke gesprek.
Ben je er nog niet klaar voor om de dader onder ogen te komen? Dan is het ook mogelijk contact te hebben met de dader door middel van videoboodschappen of een briefwisseling.

Het kan ook voorkomen dat juist de dader het initiatief neemt voor een gesprek met het slachtoffer. Een rechter moedigt ook vaak aan om dit gesprek tot stand te laten komen, zodat beide partijen emotioneel de gebeurtenis beter kunnen verwerken en zich beter kunnen verplaatsen in elkaars situatie. Wanneer de zaak nog loopt, wordt de rechter na afloop van het gesprek op de hoogte gebracht van het verloop.

Nabestaanden

De nabestaanden van een slachtoffer bij een dodelijk verkeersongeval kunnen ook behoefte hebben aan een gesprek met de schuldige, als onderdeel van het rouwproces. Na het intakegesprek zoekt de mediator contact met de dader. Wanneer deze persoon openstaat voor een gesprek, zal een mediator de afspraak plannen met beide partijen. Ook in dit geval is de mediator aanwezig om het gesprek in goede banen te leiden. Tijdens dit gesprek kunnen de emotionele, maar ook zakelijke kanten worden besproken.

Letselschade

Letselschade tijdens een bedrijfsongeval kan je leven binnen een paar seconden drastisch veranderen. Het letsel kan zo ernstig zijn dat je hierdoor niet meer kunt werken. Dit neemt niet alleen verdriet en pijn met zich mee, maar ook zorgen om de financiële situatie. Vooral wanneer het bedrijf en de verzekering je niet voldoende uitkeren, of zelfs niets willen uitkeren. In dit geval is het verstandig om naar de rechter te stappen. Een gesprek tussen beide partijen onder leiding van een mediator wordt ook in deze situatie vaak als oplossing aangewezen door de rechter. Deze oplossing is niet alleen goedkoper, maar vaak ook effectiever. Beide partijen komen niet alleen uitgebreid aan het woord, de gesprekken worden pas beëindigd wanneer er een oplossing is gevonden voor de situatie. Het kan daarom voorkomen dat er meerdere sessies nodig zijn.

Onze mediators helpen je verder

Wil je graag de hulp van een van onze mediators inschakelen om contact te zoeken met de dader? Of wil je graag in gesprek met je werkgever naar aanleiding van een bedrijfsongeval? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Onze professionals nemen binnen korte tijd contact met jou op, zodat je snel de eerste stap kunt zetten op weg naar bemiddeling.