loopbaancoach

Hoe kan een loopbaancoach helpen bij een bewuste carrièreswitch?

loopbaancoachWanneer er sprake is van een outplacementtraject, moet je gedwongen op zoek naar een andere baan eventueel in een andere sector. Maar het kan ook voorkomen dat je na een aantal jaren toe bent aan een nieuwe uitdaging en bewust kiest voor een carrièreswitch. In dit geval kan een loopbaancoach je op weg helpen.

De eerste stap

In dit geval zijn er twee scenario’s: of je verdiept je eerst in de verschillende mogelijkheden, of je neemt ontslag en gaat daarna actief aan de slag met jouw carrièreswitch. In dit geval moet je rekening houden met het feit dat je een aantal maanden geen inkomsten hebt. Je kan immers niet voorspellen wanneer je weer fulltime aan het werk bent. Het kan ook voorkomen dat je eerste baan vindt voor twee dagen in de week en de rest aanvult met een studie of een werkervaringsplek.
In dit stadium maakt een loopbaancoach alvast een overzicht van het financiële plaatje en krijg je meer informatie over jouw rechten en plichten, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Werkervaringsplek en omscholing

Heb je altijd gewerkt in de zorg, maar ambieer je een carrière in bijvoorbeeld online marketing? En heb je nog geen ervaring op dit gebied? Dan is het verstandig om een gerichte opleiding te volgen. De loopbaancoach helpt je door verschillende opties aan te dragen, bijvoorbeeld een deeltijdopleiding (lesuren zijn ook vaak in de avond), een thuisopleiding of een cursus van een aantal weken of dagen.

Daarnaast is het ook verstandig om op zoek te gaan naar een werkervaringsplek in de gewenste branche. Dat is niet alleen goed voor je praktijkervaring, maar zo ontdek je ook of je hart echt in de betreffende wereld ligt en het staat goed op je cv wanneer je gaat solliciteren. De werknemers nemen de tijd om jou zoveel mogelijk vaardigenheden te leveren, zodat je met voldoende kennis en zelfvertrouwen solliciteert naar jouw droombaan. Houd er rekening mee dat er bij een werkervaringsplek meestal een beschikbaarheid gevraagd wordt van drie dagen in de week gedurende een half jaar, de vergoeding verschilt per bedrijf. Ook voor een werkervaringsplek dien je eerst te solliciteren.

Reflectie

Wanneer je een flink aantal jaren werkzaam bent geweest in dezelfde functie, kan het nodig zijn om bijgeschaafd te worden op een aantal vlakken. Sollicitatietraining is hier een belangrijk onderdeel van. De loopbaancoach oefent samen met jou een aantal gesprekken, kijkt kritisch naar jouw cv en sollicitatiebrieven en laat je zien hoe je relevante vacatures vindt.
Daarnaast besteedt de coach aandacht aan reflecteren, zodat je ziet wat jouw sterke en minder sterke eigenschappen zijn en hoe je deze inzet in de praktijk.

Jouw carrièreswitch

Blijf niet te lang rondlopen met de wens voor een carrièreswitch, maar ga actief aan de slag. Onze loopbaancoaches staan je bij vanaf het begin en maken samen met jou een plan van aanpak. Zo weet jij wanneer het tijd is om afscheid te nemen van je huidige baan. Wil je liever eerst advies over de aanpak voor een bewuste carrièreswitch, in plaats van gelijk het hele plan in werking zetten? Ook dat is mogelijk. Vul het contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.