bedrijfscoach

Hoe kan een bedrijfscoach helpen bij ingrijpende veranderingen binnen een bedrijf?

bedrijfscoach
Grote veranderingen binnen een bedrijf, zoals een reorganisatie of een fusie, kunnen een hoop onrust veroorzaken onder de werknemers. Sommigen zijn bang dat ze hun positie verliezen, anderen zijn boos omdat collega’s zijn ontslagen. Deze onrust kan een flinke tijd een groot deel uitmaken van de sfeer op de afdeling of binnen het bedrijf. Een bedrijfscoach kan door middel van begeleiding helpen om de gemoederen op de werkvloer weer te sussen.

Terug naar het vertrouwde gevoel

Bij een ingrijpende verandering op het werk kunnen de werknemers het vertrouwde gevoel tijdelijk even kwijt zijn. Niet alleen op het gebied van de dagelijkse werkzaamheden, maar wellicht hebben ze ook afscheid moeten nemen van een collega waar al jaren intensief mee samen werkt gewerkt. Als werkgever kun je wachten totdat iedereen zijn eigen weg wel weer vindt, maar een bedrijfscoach kan door middel van intensieve begeleiding iedereen snel laten wennen aan de situatie. Een coach is vanaf de eerste dag aanwezig om deze verandering in goede banen te leiden. De specialist is vanaf dat moment bij de eerste belangrijke gesprekken aanwezig, zoals vergaderingen. Ook is de coach aanwezig op de werkvloer om zo gelijk mogelijke knelpunten gelijk bespreekbaar te maken. Dit alles heeft als doel om het vertrouwde gevoel weer zoveel mogelijk terug te krijgen op de werkvloer.

De banden aanhalen

Het kan nog wat onwennig aanvoelen, maar met het huidige team moet er ook binnen korte tijd weer gepresteerd worden. Een bedrijfscoach kan helpen om de banden aan te halen op de afdeling. Bijvoorbeeld door middel van enkele gesprekken met het team. Tijdens deze gesprekken krijgt iedereen individueel de ruimte om over zichzelf een zijn of haar kwaliteiten en werkzaamheden te vertellen. Daarnaast stelt de coach samen met het hele team de doelen en het plan van aanpak vast. Maar ook op de werkvloer zelf kan de coach sturing geven wanneer dit nodig is. Zoekt iemand bijvoorbeeld een antwoord op een bepaalde vraag? De coach kan dan helpen door de nieuwe collega met de juiste kennis aan te wijzen. Ook kan iedereen terecht bij deze professional voor een persoonlijk gesprek.

Leidinggevenden

Ook voor managers en andere leidinggevenden kan een reorganisatie of een nieuwe bedrijfscultuur een ingrijpende verandering zijn. Misschien moet je nog wennen aan de visie, heb je moeite met het leren kennen van de nieuwe werknemers of wil je graag ondersteuning om deze hele verandering te behappen. De professionele coach gaat met jou in gesprek en helpt je om de doelen vast te stellen. Vervolgens maakt hij of zij samen met jou een plan van aanpak. Zo kan jij op je eigen manier wennen, maar tegelijkertijd je dagelijkse werkzaamheden voortzetten. Daarnaast kan je bij een bedrijfscoach terecht voor objectieve feedback over bijvoorbeeld jouw functioneren als leidinggevende in de nieuwe organisatie.

Humor

Wanneer de grootste spanningen zijn verdwenen, is het tijd om de nadruk te leggen op humor en werkplezier. Het gehele traject zal de coach nadruk leggen op positiviteit en goede energie. Er is altijd ruimte voor verbetering, maar de specialist kijkt vooral naar wat er wel goed gaat en staat stil bij alle successen. De begeleiding van de coach bestaat niet alleen uit enkel gesprekken. Door middel van bijvoorbeeld enkele oefeningen gericht op teambuilding leren de werknemers alle collega’s van de afdeling nog beter kennen.

Schakel een bedrijfscoach in

Wil je graag hulp van een bedrijfscoach om de veranderingen binnen jouw organisatie in goede banen te leiden? Neem dan contact met ons op door middel van het contactformulier. Door ons landelijke netwerk van coaches zorgen wij dat er binnen korte tijd een van onze professionals aanwezig is bij jou op de werkvloer.