Carrière switch maken

Je hebt de focus in je baan verloren en je wilt een carrière switch maken. Je bent ook al gestopt met twijfelen en weet welke richting je uit wilt. Je hebt zelfs al de passende vacature geïdentificeerd. Als je een gelijkaardige functie in een andere branche zoekt kan je makkelijk de technische kennis overdragen op een cv. Maar hoe herschrijf je een cv als jouw droombaan iets helemaal nieuw is, en weinig of niets te maken heeft met je professionele ervaring tot nu toe?

Carrière switch maken zonder ervaring?

Wanneer je een cv herschrijft voor een nieuwe functie moet je je bewust zijn van het verschil tussen technische competenties en overdraagbare skills. Als je solliciteert voor vacatures waarbij je geen voorgaande ervaring hebt, moet je je toeleggen op die laatste set van competenties. Deze vallen in 4 categorieën:

  • Communicatie
  • Research en planning
  • Interpersoonlijke soft skills
  • Leiderschapsvaardigheden

Een potentiële lijst van vaardigheden die je makkelijk kan transfereren zijn o.a. troubleshooting, onderhandelen, presentatievaardigheden en schrijfvaardigheid, people management, computer skills en positieve eigenschappen van je persoonlijkheid. Onderzoek de functieomschrijving en identificeer de vaardigheden die je al bezit die niet job-specifiek zijn. Zorg er vervolgens voor dat deze eruit springen in je cv en sollicitatiebrief.

Carrière switch: benadruk sterke kanten in uw cv

Pas bij een carrière switch je cv aan op een manier die aansluit bij de functieomschrijving. Verlaat het chronologische CV en ga voor een functioneel CV. Dit betekent dat de nadruk wordt gelegd op vaardigheden, of beter, op overdraagbare vaardigheden. Wijs de recruiter niet louter op de verschillende taken die je in het verleden hebt volbracht, maar leg uit op welke manier je professionele verleden je heeft klaargestoomd om deze carrière switch te maken.

Als je geen professionele ervaring hebt, heb je misschien wel de nodige kennis opgedaan in het verenigingsleven of met vrijwilligerswerk. Vergeet dit zeker niet te vermelden. Des te beter je je persoonlijke en professionele capaciteiten kan inschatten, des te meer kans je maakt om je carrière switch tot een goed einde te brengen.