Boekhouder

Waar moet je volgens een boekhouder op letten bij een eigen webshop?

Boekhouder
Je kunt er voor kiezen om naast je huidige baan een eigen webshop te beginnen in bijvoorbeeld sieraden of zelfgemaakt producten. Dan is er al genoeg om rekening mee te houden. Werkt de website optimaal? Trekt het product zelf genoeg kopers aan? Hoe kom ik aan mijn klanten? Daarnaast is er op financieel gebied genoeg om rekening mee te houden, zoals de prijs van je producten en je betalingssysteem. Een van onze belastingadviseurs geeft je tips.

Een belastingadviseur helpt je niet alleen om orde op zaken te stellen als het aankomt op de belastingaangifte. Deze persoon kan je ook adviseren op zakelijk gebied, bijvoorbeeld wanneer je besluit om een eigen webshop te beginnen.

KvK en btw

Wellicht heel vanzelfsprekend voor veel ondernemers, maar toch halen we het even weer aan. Schrijf de onderneming in bij de Kamer van Koophandel en zorg dat je een btw-nummer krijgt van de Belastingdienst. Deze krijg je vaak enkele weken na inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Zet deze gegevens ook op webshop zelf. Zo weten klanten niet alleen onder welke gegevens jij te vinden bent, maar deze gegevens hebben ook een positieve invloed op je professionele imago. Iemand met de juiste gegevens en een professionele website wordt al gauw serieuzer genomen dan een ondernemer zonder dit pakket.

Prijs

Hoewel bij een webshop het plezier voorop staat, is het ook belangrijk om genoeg aandacht te besteden aan de prijzen van je producten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je financieel alleen maar inlevert. Verkoop je ingekochte producten? Ga dan per product na wat je zelf hebt moeten betalen. Haal daar de btw vanaf en tel vervolgens het gemiddelde van de verzendkosten daar weer bij op. Maak daarna een berekening van de kosten van je eigen verzending en de verpakking. Maak je de producten van je online winkel zelf? Kijk dan eens kritisch wat je allemaal nodig hebt om het product zelf te kunnen maken en verzenden. Dan is er nog de winst. Dit hangt af van het soort product. Het is bijvoorbeeld niet aantrekkelijk om bijvoorbeeld de prijs van een simpele puntenslijper heel hoog op te laten lopen, puur omdat je graag winst wil maken. Kijk hoeveel je van een product zou kunnen verkopen of wat heel populair is. Daar kun je rustig de prijs wat hoger van maken. Vergeet daarnaast niet de btw (21%) nog aan de uiteindelijke prijs toe te voegen.

Betalingssysteem

Bij een webshop willen de klanten graag gelijk afrekenen. Dan is het minder handig om de factuur pas mee te sturen met de bestelling. Daarnaast ben jij met een automatisch betalingssysteem op je eigen website ook beter beschermd tegen eventuele wanbetalers. Ook voor kleinere webshops zijn er genoeg opties, zonder dat dit gelijk veel kosten met zich meebrengt. Zo zijn er online onder andere de volgende opties om een klant te laten betalen:

  • Gelijk afrekenen door middel van bijvoorbeeld iDeal of Paypal
  • Betalen met creditcard
  • Achteraf betalen

Houd er wel rekening mee dat de laatste twee opties meer geschikt zijn voor de grotere webshops en dus meer maandelijkse kosten met zich mee zullen brengen. Heb je een kleine webshop? Dan is het verstandig om het eerst bij de eerste optie te houden.

Orde

Vergeet ondertussen niet om alles geordend en overzichtelijk te houden in je administratie. Dan maak je het gelijk een stuk makkelijker voor jezelf om eens in het kwartaal belastingaangifte te doen. Daarnaast vind jij gelijk ook sneller de bijbehorende factuur terug, wanneer er een klacht binnenkomt over een bestelling. Heb je hulp nodig bij de belastingaangifte? Of ben je nog op zoek naar het ideale systeem om al je administratie op orde te houden? Neem dan contact op met een van onze belastingadviseurs. Zij helpen je graag verder om van je webshop een succes te maken.