bedrijfsafval

Bedrijfsafval: waar moet je rekening mee houden?

Een groot deel van het afval in Nederland wordt geproduceerd door bedrijven. Elke organisatie produceert bedrijfsafval, echter kunnen de afvalstromen ontzettend verschillen. Zo kan het zijn dat de bij het ene bedrijf een afvalcontainer binnen één week vol zit, terwijl andere bedrijven er dagelijks meerdere vullen.

Hoe dan ook is het belangrijk om de afvalinzameling binnen je bedrijf op orde te hebben om zo een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Wil je meer weten over bedrijfsafval inzamelen? In dit artikel hebben we de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden op een rijtje gezet. 

Wat is bedrijfsafval?

Eigenlijk zegt de naam het al. Bedrijfsafval is al het afval dat binnen een bedrijf geproduceerd wordt. Zo kan bedrijfsafval bestaan uit chemisch afval, papier en karton, plastic, GFT, bouw- en sloopafval en natuurlijk restafval. Als bedrijf ben je verantwoordelijk om te zorgen voor een goede afvalinzameling. Wil je weten hoe? Lees meer over een goede afvalinzameling op MilieuServiceNederland.nl.

Is het verplicht om bedrijfsafval te scheiden?

Voor Nederlandse bedrijven is het verplicht om al het afval binnen dat binnen de organisatie geproduceerd wordt bij de bron te scheiden. Dit is vastgesteld in het Landelijk Afvalbeheerplan. Het doel van deze verplichting is het toewerken naar een circulaire economie.

Wanneer je als bedrijf zeer weinig afval produceert of als het afval bestaat uit niet-recyclebare materialen, dan ben je niet verplicht om afval te scheiden. Ook voor uitzonderingen op de regel adviseren we om bij te dragen aan een circulaire economie door je afval te scheiden. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar levert je vaak ook een kostenbesparing op. Zo is het laten verwerken van papier en karton vele malen goedkoper dan restafval. Voor bedrijven is het dus zeer interessant om een goede afvalscheiding te hebben. Op de website van Milieu Service Nederland vind je meer informatie over bedrijfsafval scheiden.

Scheid gevaarlijk bedrijfsafval

Produceer je als bedrijf gevaarlijk afval? Dan is het ontzettend belangrijk om de afvalscheiding binnen je bedrijf in orde te hebben. Wanneer je chemisch afval produceert is dan schadelijk is voor mens, dier en het milieu is het afval scheiden nóg belangrijker.